Undgå fugt for husets og familiens skyld

regn-i-husetFugtskader og problemer med skimmelsvamp forekommer i en betydelig del af danske boliger. Fugt i kælderen er ikke kun et problem for huset, men kan også blive et problem for både dig der bor i huset og din pengepung.

Fugt der kommer i kontakt med organisk materiale kan medføre skimmelsvamp, hvilket kan fremkalde astma, allergier og andre sygdomme. Det er for dit helbreds skyld, derfor vigtigt at tage fugtproblemer meget alvorligt.

Tilbring din tid i et sundt indeklima

Hvis du opholder dig i bygninger med et sløjt indeklima, kan det give udslag i symptomer som irriterede slimhinder, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær.

Vi danskere tilbringer omkring 80 - 90% af vores tid i vores kærlige hjem. Det er derfor særdeles relevant at fokusere på klimaet, da høj fugtighed kan fremme væksten af skimmelsvamp og husstøvmider, der påvirker vores helbred.

I dag ønsker danskerne at udnytte 100% af deres boliger, og dette giver ofte nogle problemer, da nogle rum i boligen ikke bliver brugt til det korrekte formål. Det er i særdeleshed kælderen der bliver brugt til andre formål, end den oprindeligt er bygget til. Det stiller større krav til kælderens byggetekniske kvalitet og kræver større kontrol over fugt.

Når fugtskaderne viser sig

Generelle fugtproblemer opstår oftest som følge af vandskader i forbindelse med opstigende grundfugt, ved stor produktion af vanddampe eller ved utilstrækkelig ventilation. Fugt i kælderen kommer typisk fra det våde terræn, hvor regnvand, jordfugt eller grundvand trænger igennem kældervægge og -gulve. Disse problemer har især vist sig med de danske skybrud, som har hærget mange kældre.

De første tegn på fugtproblemer karakteriseres ofte som skjolder på vægge, lofter eller gulve. Det starter som regel med et lille skjold i hjørnet eller i en sammenføjning. I nogle tilfælde kan det ses indenfor få minutter ved synligt vand, og i andre tilfælde kan skaden have udviklet sig over flere år.

Fugt skal tilbage hvor det kommer fra

Fugt i kælderen og resten af boligen behøver dog ikke at være et stort problem, hvis du blot tager kontrol over situationen. Taktikken er overordnet, at fugten skal tilbage hvor den kommer fra, så den ikke ophober sig. Når der kommer fugt i gulve eller ydervægge, gælder det om at lade den slippe ud igen. Derudover er der en række andre forholdsregler du kan tage dig:

  • Sørg først og fremmest for god ventilation, så du hele tiden får frisk luft ind i din bolig. Dette kan eksempelvis være gennem ventilationsriste eller luftventiler i vinduerne.
  • Om sommeren kan der godt opstå kondens, undgå dette ved at lufte ud både morgen og aften, mens det stadig er køligt.
  • Sæt varme på om vinteren, således at din kælder holder sig tør hele året rundt.
  • Hvis din kælder ikke er beregnet til det, så lad være med at bruge den som vaske og -tørrerum.
  • For at optimere luftcirkulationen, bør du placere inventar et par centimeter væk fra vægge og undgå at placere kasser direkte på gulvet.
  • Fugt kan skyldes, at de rør og ledninger der skal føre vand bort fra huset, er stoppet til. Tjek derfor brønde og afløbsledninger for skidt og snavs.
Loading Facebook Comments ...